Täi - tuo hiusten kutsumaton vieras

Lisätty 31.08.2017
 
Näin syksyn tullen koulujen alettua ja lasten mentyä päiväkotiin päätäit alkavat taas olla yleisempiä. Täitartunta voi olla varsin huomaamaton, joten varsinkin lapsiperheissä voisikin olla hyvä tutkia hiukset silloin tällöin. Päätäi ei välitä hygieniasta eli päätäi voi tulla olivat hiukset puhtaat tai likaiset eikä hiusten pituudellakaan ole merkitystä. Täitä esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä vaikka lapsilla ne ovatkin tavallisempia.
 

Mitä täit ovat?

Päätäi (pediculus humanus var capitis)on 2-4 mm pituinen yleensä läpikuultavan harmaa siivetön hyönteinen. Ruokaillut täi on  väriltään tummempi. Päätäi on ihmisen loinen, joka käyttää ravinnokseen verta. Päätäi löytyy hiuksista, yleensä niskasta ja korvien takaa. Täi tarttuu tiukasti kiinni hiuksiin kuuden jalkansa tarttumakynsillä. Täi elää noin kuukauden ja naaras munii useita munia päivässä. Elinaikanaan se ehtii munia parikin sataa munaa. Munat kiinnittyvät tiukasti hiusten tyveen. Munia eli saivareita voi olla myös kulmakarvoissa tai silmäripsissä. Saivareet ovat noin 1mm pituisia mannaryynimäisiä, helmenvalkeita ja tiukasti kiinni hiuksissa. Ne eivät liiku helposti hiuksessa kuten hilse. Kuolleet saivareet ovat ruskehtavia. Munat kuoriutuvat noin viikossa ja nuoruusmuodot eli nymfit kehittyvät aikuisiksi noin kahdessa viikossa. Kaikki munat eivät kuoriudu eivätkä kaikki kuoriutuneet yksilöt kypsy aikuisiksi. Tyhjät kuoret voivat jäädä hiuksiin kiinni kuukausiksikin ja kasvavat hiuksen mukana. Aikuinen täi elää ilman ravintoa vain muutaman päivän eli ei selviydy poissa hiuksista pitkään.

 

Miten täi leviää?

Päätäi leviää helpoiten suorassa kontaktissa ihmisestä toiseen esimerkiksi lasten leikkiessä. Myös tartunta harjojen, kampojen ja päähineiden välityksellä on mahdollinen. Tartunta voi olla mahdollinen myös esimerkiksi lakanoista.

Oman perheen päät on hyvä tutkia heti, jos koulusta tai päiväkodista tulee tietoa päätäistä. Jos täitä löytyy kannattaa toimiin ryhtyä mahdollisimman pian. Täit lisääntyvät varsin nopeasti ja tartunta on helpoin hoitaa mitä aikaisemmin sen huomaa eli mitä vähemmän päässä on täitä sitä paremmin hoito tehoaa. Täiden löytymisestä on hyvä ilmoittaa kouluun ja päiväkotiin, jos viestiä täistä ei ole vielä tullut.  Näin kaikki perheet voivat reagoida tilanteeseen ja täiden lisääntyminen saadaan kuriin. Omalle lähipiirillekin on hyvä kertoa tartunnasta.

Miten tunnistaa?

Päätäiden oireena on yleensä päänahan kutina, erityisesti niskassa ja korvien takana. Kutinaa seuraava raapiminen aiheuttaa joskus ihoon tulehduksen. Kuitenkaan aina tartunnasta ei seuraa oireita. Päätäitä on vaikea erottaa hiuksista pienen kokonsa ja värinsä vuoksi, joten helpoiten tartunnan voi todeta harjaamalla hiuksia täikammalla valkoisen paperin päällä sillä paperilta täit on helpompi havaita. Saivareita voi myös havaita hiuksissa päänahan lähellä ja alle 6mm etäisyydellä päänahasta olevat saivareet riittävät myös tartunnan toteamiseen.

Miten hoidetaan?

Koko perhettä ei tarvitse hoitaa, jos yhdeltä löytyy täitä. Vain tartunnan saaneet tarvitsee hoitaa. Markkinoilla on useita päätäin häätöön tarkoitettuja valmisteita sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä. Lääkkeellinen hoito on permetriiniä sisältävä shampoo, jonka vaikuttava aine vaikuttaa täin hermostoon ja näin tappaa täin. Permetriini-shampoolla tehdyn hoidon jälkeen hiuksia tulee kammata viikon ajan täikammalla ja poistaa mahdolliset kuoriutuneet täit. Mikäli vielä viikon kuluttua hoidosta hiuksista löytyy täitä hoito pitää uusia.

Lääkkeettömissä tuotteissa vaikuttavana aineena on usein dimetikoni-silikoni tai muu öljy tai polymeeri, joka tukahduttaa ja kuivattaa tai tukkii täin hengitysaukot ja estää sen normaalin toiminnan, jolloin täi kuolee. Tuotteiden luvataan tappavan sekä täit että saivareet. Eri valmistajien tuotteilla käyttö voi vaihdella, mutta yleisiä ohjeita hoidon suorittamiseen kuitenkin löytyy. Jotta hoito olisi tehokas tulee pakkauksen ohjeita noudattaa huolellisesti. Tuotetta tulee käyttää riittävä määrä eli hiukset tulee kastella kauttaaltaan käytettävällä aineella. Aineen tulee antaa myös vaikuttaa pakkauksessa mainittu aika, valmisteesta riippuen 10-15 minuuttia.

Hoidon jälkeen kosteat hiukset kammataan läpi tyvestä kohti latvaa jakaen hiukset neljään osaan ensiin otsalta niskaan ja korvalta korvaan aloittaen päälaelta ja edeten alaspäin. Kerralla käsitellään vain pieni osio hiuksia. Kampa tulee puhdistaa jokaisen hiussuortuvan jälkeen. Kammatessa hiuksista poistetaan täit ja saivareet. Tyhjiä saivareita hiuksista voi löytyä onnistuneenkin hoidon jälkeen. Saivareet ovat hiuksissa kiinni ja voivat kasvaa hiusten mukana pois. Saivareet saa poistettua hiuksista vetämällä kynsien välissä latvaan. Vaikka useimmilla valmisteilla kertakäsittely riittää hoidoksi, moni valmistaja suosittelee silti hoidon uusimista noin viikon kuluttua käsittelystä.

Täiden ennaltaehkäisyyn on olemassa muutamia hiuksiin jätettäviä valmisteita. Näitä tulee yleensä käyttää päivittäin. Myös jollain täishampoilla pitäisi olla uutta täitartuntaa ehkäisevä vaikutus. Toisten päähineitä, kampoja yms on hyvä välttää täiepidemian aikana. Päähineet on naulakossa hyvä laittaa oman takin hihaan.

Nykyisten ohjeiden mukaan täiden takia ei tarvitse ryhtyä erityisiin siivoustoimenpiteisiin. Hiusten kanssa kontaktissa olleet vaatteet ja esineet tulisi joko pestä huolellisesti tai esimerkiksi sulkea pussiin pois käytöstä 2-3 päivän ajaksi. Myös pakastamisen yön yli pitäisi tappaa täit.

 

Mikäli täitä löytyy, niin täällä apteekissa autamme tuotteen valinnassa!

Sanni Asikainen

Farmaseutti

Lähteet : Terveysportti