Riesa nimeltä akne - kuinka hoitaa näppyläihoa

Lisätty 12.01.2017

Akne yleistyy yhä nuoremmilla sekä vanhemmilla

 

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista ihmisellä. Se alkaa nuorilla myöhäisessä vaiheessa murrosikää, mutta nykyään akneoireista voivat kärsiä yhä nuoremmat. Aknen aikaistumiseen voi olla monta syytä, kuten perimä, nuorten kehittyminen entistä aikaisemmin sekä ulkoiset tekijät. Myös aikuiset voivat kärsiä aknesta ja yksi syy varsinkin naisten aikuisiän akneen on hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen, joka on aikoinaan ehkäissyt nuoruusiän aknea ja siirtänyt sen alkamista tai jatkumista aikuisiässä. Aknen hoitaminen missä iässä tahansa on tärkeää, sillä ihon hyvä kunto on lähes suoraan verrannollinen ihmisen mielialaan. Usein varsinkin nuoren ihmisen aknen kohdalla ajatellaan, että tauti kuuluu murrosiässä koettavaksi ja hoitoon ei hakeuduta niin helposti. Akne on kuitenkin ihosairaus, josta kenenkään ei tarvitse kärsiä minkään ikäisenä. Lievää aknea voidaan hoitaa itsehoitona. Lääkärin hoitoon on syytä hakeutua, kun itsehoito ei riitä pitämään aknea lieväoireisena ja tautia sairastavan elämänlaatu kärsii. Aknen yhteydessä ihmiset kärsivät hyvin usein myös tulehduksen jälkeisestä hyperpigmentaatiosta eli ihon pigmentin liikatuotannosta. Tulehdus ihossa aktivoi melanosyyttisolujen melanosomien, eli pigmenttijyvien, liiallisen tuotannon ja ihoon jää litteä tummempi jälki, jonka häviäminen itsestään voi kestää useita kuukausia, jopa vuosia. Aknen hoito on ennaltaehkäisyä tulehduksen jälkeiseen hyperpigmentaatioon, mutta itse hyperpigmentaatiotakin voidaan hoitaa erilaisilla kosmeettisilla valmisteilla.

 

Aknen syyt ja oireet

Ihon apuelimiin kuuluvat talirauhaset sijaitsevat ihon dermiksessä avautuen usein karvatuppien ja hiustuppien juureen yhteisen biologisen syntyperän vuoksi. Akne ei ole ihotyyppi, vaan se voi syntyä niin kuivalle, kuin rasvaiselle iholle. Akne on ihon talirauhasten tulehdussairaus, jonka muodostumiseen vaikuttavat seuraavat tekijät;

1. Ihon normaalien, tavallisesti harmittomien bakteerien, kuten Propionibacterium acnes:in runsas lisääntyminen ja kertyminen tukkeutuneisiin karvatuppeihin ja talirauhasiin.

2. Tali on erilaisten rasva-aineiden seos, jota muodostuu talirauhasissa. Sen tehtävä on voidella ihoa ja ihokarvoitusta ja pitää iho notkeana sekä vettä hylkivänä. Liika talineritys luo sopivat olosuhteet aknea aiheuttavien bakteerien kasvulle.

3. Ihon liikasarveistuminen, talirauhasten suuruus ja niiden tiehyeiden tukkeutuminen vaikuttavat aknen syntyyn. Ihon liialliset sarveissolut ja talin seos voivat tukkia karvatupen aukon, kerääntyä tuppeen ja muodostaa komedon, eli talirauhasen tukkivan sarveistulpan.

4. Perimällä ja hormoneilla on oma osuutensa aknen syntyyn. Jos toisella tai molemmilla vanhemmilla on ollut aknea, on todennäköistä, että akne periytyy jälkeläisille. Suuri määrä androgeeniä kehossa on todettu vaikuttavan aknen syntyyn lisäämällä talin eritystä ihossa.

5. Nykyään on tunnistettu muitakin syitä aknen syntymiseen, kuten autonomisen hermoston häiriöt, joita aiheuttavat stressi, depressio, jännittyneisyys. Myös suoliston toimintahäiriötilat voivat aiheuttaa aknea. Ravintoaineiden vaikutuksesta aknen syntyyn ollaan yleisesti montaa eri mieltä. Pääasiallisesti terveellinen ruokavalio on aina hyväksi iholle, eikä satunnaiset herkkupäivät vaikuta aknen muodostumiseen heti seuraavana päivänä. Jos ruokavalio on yleisesti epäterveellinen, voi myös ihon kunto heikentyä.

Aknessa ihoon voi muodostua yhden- tai monenlaisia näppylöitä. Kun puhutaan musta- ja valkopäistä tarkoitetaan komedoja. Komedoissa talirauhanen on tukkeutunut talin ja sarveisolujen seoksella. Valkopää on suurentunut talirauhanen, jonka pää on tukkeutunut. Valkopäät näkyvät heikosti katsottaessa, mutta tuntuvat ihossa koskettaessa. Mustapäät ovat avoimia komedoja, joiden tumma, hieman koholla oleva keskus, on ihon omaa pigmenttiä. Kun iholla on pääasiallisesti pelkästään komedoja, puhutaan komedoaknesta / acne comedonicus. Joistakin komedoista voi kehittyä finnejä, eli bakteerien lisääntyminen ihossa ja talirauhasissa ovat tulehduttaneet komedon ympäristön. Näin muodostuu niin sanotusta tavallinen akne eli acne vulgaris. Tämän aknen märkänäppylöitä kutsutaan papuloiksi ja pustuloiksi. Papulat ovat punoittavia, koholla olevia kipeitä patteja. Pustulat ovat muuten samanlaisia kuin papulat, mutta niissä on selkeästi nähtävissä märkäinen vaalea alue päällä. Märkäpäissä talirauhanen on puhjennut ihossa ja tulehdus on levinnyt ympäröivään kudokseen. Kystinen akne on tavallisen aknen vaikeampi muoto. Kystisessä aknessa on nähtävissä syviä ontelomaisia muutoksia näppylöiden joukossa sekä ihonsisäisiä pahkuroita pinnallisten näppylöiden seassa.

 

Aktiiviaineita aknen hoitoon kosmeettisissa tuotteissa

 

C-vitamiini

C-vitamiini on hedelmistä ja kasviksista saatava vesiliukoinen vitamiini, jolla on todettu olevan positiivista vaikutusta aknen hoitoon puuttumalla tulehdusta aiheuttaviin tekijöihin, jotka ovat mukana aknen kehittymisessä. C-vitamiinilla on todettu myös haavojen paranemista edistävä vaikutus, joten aknevammojen paraneminen paremmin ihossa on mahdollista käytettäessä C-vitamiinipitoista kosmeettista valmistetta. Koska C-vitamiini toimii myös antioksidanttina, se estää ihossa ja sen eritteissä tapahtuvaa hapettumista. Laboratoriotesteissä on pystytty osoittamaan C-vitamiinin antimikrobinen vaikutus propionibacterium acnes –bakteereita vastaan. C-vitamiinin hyödyt aknen hoidossa on osoitettu monissa tutkimuksissa, mutta se on hyvin epästabiili ainesosa kosmeettisissa voiteissa. Tämän takia C-vitamiinista käytetään erilaisia johdannaisia, jotka säilyvät paremmin kosmeettisissa valmisteissa.

 

Sinkki

Sinkillä on todettu olevan antioksidanttisia ja tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Optimaalisella sinkkipitoisuudella pystytään hoitamaan vaikeaa ja tulehduksellista aknea positiivisin tuloksin. Tähän positiiviseen tulokseen on mahdollisesti vaikuttanut sinkin kaksi ominaisuutta; se vähentää ihon talin eritystä ja sillä on kyky estää Propionibacterium acnes -bakteerin kasvua iholla.

 

Niasiiniamidi

Vesiliukoinen niasiiniamidi on B3-vitamiinista johdettu vitamiini, jota löytyy monista kosmeettisista valmisteista sen monipuolisten ominaisuuksien vuoksi, kuten ihoa rauhoittavan ja tulehdusta vähentävän ominaisuuksien ansiosta. Se on myös äärimmäisen hyvin siedetty ainesosa. Sillä on myös talin muodostumista ehkäisevä vaikutus sekä se edesauttaa ihon läpäisyesteen kunnossa pysymistä. Niasiiniamidi vaikuttaa myös positiivisesti ihon ikääntymisen merkkeihin sekä hoitaa ihon hyperpigmentaatiota.

 

Salisyylihappo

Betahydroksihappo/BHA-happo eli salisyylihapolla on pitkä historia aknen hoitoon tarkoitettuna ainesosana. Sitä lyötyy sekä pesuaineista että iholle jätettävistä tuotteista. Hiuksista pois huuhdeltavissa tuotteissa salisyylihappoa saa maksimissaan olla 3 % ja muissa tuotteissa maksimi pitoisuus on 2 %. Se on kemiallinen kuorinta-aine, eli se liuottaa ihosolujen liitoksia ja näin irrottaa kuolleet ihosolut pois ihon pinnalta. Salisyylihappo on myös komedolyyttinen, mikä tarkoittaa sitä, että se päivittäin käytettynä avaa tukkeutuneita ihohuokosia. Komedolyyttisen ominaisuuksiensa vuoksi salisyylihappoa pidetään tehokkaana ainesosana komedoaknea vastaan.

 

AHA-Hapot

Alfahydroksihapot eli AHA-hapot ovat heikkoja happoja, joita saadaan esimerkiksi kasveista ja hedelmistä. AHA-happoja esiintyy luontaisesti ja tästä syystä ne ovat saaneet kutsumanimen hedelmähapot. AHA-hapot irrottavat kuolleita ihosoluja ihon pinnalta, jolloin iho näyttää sileämmältä ja ihohuokoset mahdollisesti pienenevät. Näin ne myös ehkäisevät komedojen muodostumista. Hapot edistävät myös ihon uusiutumista sekä hajottavat ihon liikamelaniinia, mikä tekee niistä oivallisia ainesosia ennaltaehkäisemään ja hoitamaan tulehduksen jälkeistä liikapigmentaatiota.

 

Retinoidit eli A-vitamiinijohdannaiset

A-vitamiinijohdannaisia voi löytyä kosmeettisista aknetuotteista. Jotkut retinoidit ovat haastavia formuloida kosmeettisiin valmisteisiin niiden epävakauden vuoksi. Ne eivät myöskään kestä UV-valoa, joten retinoideja sisältäviä tuotteita tulisikin käyttää mieluiten öisin. Jotkut kokevat retinoideja sisältävien tuotteiden ärsyttävän ihoa, mutta tunne katoaa vähän ajan päästä, kun tuotetta on käytetty säännöllisesti taukoja pitäen. Retinoidit normalisoivat talirauhasten toimintaa, vaikuttaen näin akneihon kuntoon. Ne myös vaalentavat liikapigmenttiä, ollen näin apu tulehduksen jälkeiseen liikapigmentaatioon.

 

Kuinka hoitaa akneihoa?

Yleensä akneihon omaava ajattelee aknen johtuvan liian vähästä ihon pesemisestä ja ihon likaisuudesta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan akne johtuu ihossa tapahtuvista epätavallisista toiminnoista. Kaikkein optimaalisinta on pestä iho kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin, jolloin yön- ja päivän hoitoaineiden jäämät ja kertyneet epäpuhtaudet saadaan poistetuksi. Pesuaineeksi on ehdottoman tärkeää valita nimenomaan kasvoille tarkoitettu pesuaine (ei saippuaa!!), sillä näiden tuotteiden pH on juuri oikea iholle, tuotemuoto voidaan valita kullekin sopivaksi ja näin lisävaurioiden muodostuminen ihoon saadaan ehkäistyksi. Kuivuuteen taipuvaiselle akneiholle on hyvä valita voidemainen puhdistusaine. Rasvoittuvalle akneiholle sopii myös puhdistusgeeli. Komedoakneihoa voi kuoria niin kemiallisilla kuin mekaanisilla kuorinta-aineilla, mitkä ehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista sarveissolun ja talin seoksella. Jos ihossa on tulehduksellista, kipeää aknea, pelkästään kemiallinen kuorinta on suositeltavaa, sillä mekaaninen kuorinta ärsyttäisi tulehdusta ihossa. Kerran viikossa voi tehdä iholle savi- tai mutapohjaisen naamiotuotteen hoidon. Naamiot syväpuhdistavat ja poistavat rasvaisuutta iholta. Alkoholipitoinen kasvovesi viimeistelee ihonpuhdistuksen ja toimii antiseptisena aineena tuhoten mikrobeja iholta. Kasvoveden käyttäminen on tärkeää myöskin sen takia, että kasvoveden käyttäminen edistää hoitovoiteiden ja aktiiviaineiden imeytymistä ihoon. On äärimmäisen tärkeää, että akneihon hoitoa ei jätetä vain puhdistukseen, vaan iholla käytetään myös hoitotuotteita, kuten voiteita. Hoitotuotteiden tarkoitus on kosteuttaa ihoa, tuoda ihoon ravitsevuutta, tasapainottaa talin tuotantoa ja hoitaa ihoa sisältämillään aktiiviainesosilla. Hoitotuotteisiin voidaan formuloida ainesosia, joilla on muitakin myönteisiä vaikutuksia akneihon kuntoon. Akneihon hoito on aina tapauskohtaista, eikä samoja "sääntöjä" voida soveltaa kaikkiin. Akneihoisen on hyvä tunnustella eri kosmeettisten tuotteiden sopivuutta iholleen. Yleinen ongelma, jonka jotkut tuotteet voivat saada aikaan, on ihon liiallinen kuivuminen, joka ei tee hyvää iholle eikä mielelle.

 

Saija Harinen

Estenomi / lääketeknikko

 

Lähteet

Cosmeceuticals and cosmetic practice. Farris P.

Cosmetic formulation of skin care products. Draelos Z. Thaman L.

Cosmetic dermatology: Products and procedures. Draelos Z.

Cosmeceuticals and cosmetic ingredients. Baumann L.

CosIng tietokanta