Mikä on couperosaiho ja miten sitä hoidetaan?

Lisätty 23.03.2016

Mikä on couperosaiho ja miten sitä hoidetaan?

 

Couperosa eli katkenneet pintaverisuonet kasvojen iholla on hyvin tyypillinen ongelma suomalaisille. Ensimmäisiä oireita ovat ihon punoitus ja kuumotus, yleensä poskilla. Couperosa kehittyy tavallisimmin kuivaan, arkaan ja ohueen ihotyyppiin, mutta sitä tavataan myös paksulla iholla esimerkiksi runsaan ulkoilun seurauksena. Tavallisimmin couperosa näkyy punoituksena poskipäissä, nenässä ja nenäpielissä. Iholla esiintyy laajentuneita kapillaarisuonia, iho punoittaa helposti ja reagoi herkästi erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin esimerkiksi lämpötilan vaihteluihin, voimakkaisiin tunteisiin, UV-säteilyyn, mausteiseen ruokaan, kuumiin juomiin ja alkoholiin. Alkuvaiheessa couperosa oireita voi esiintyä vaihtelevasti, mutta edetessään punoitus voi näkyä iholla jatkuvasti.  

Couperosaiho on parantumaton sairaus, jonka syyt ovat geneettisiä (muun muassa kapillaarisuonien hauraus) sekä ympäristön aiheuttamia altistuksia, kuten kuuma, kylmä, alkoholi, auringon valo, stressi, mausteinen ruoka sekä jotkut kosmetiikkatuotteet (S. Seite ym. Management of rosacea-prone skin: Evaluation of a skincare product containing ambophenol, neurosensine, and La Roche-Posay Thermal Spring Water as mono therapy or adjunctive therapy. J. Drugs Dermatol. 2013:12(8):920-924). Couperosassa pintaverenkierto on heikentynyt ja hiussuonten seinämät ovat ohentuneet. Lisäksi pintaverisuonistossa on verentungosta ja seinämiltään heikentyneet verisuonet laajenevat ja syntyy tukoksia, jotka ihon pinnalla näkyvät selkeänä punoituksena.

Couperosa jaetaan vaikeusasteeltaan neljään eri asteeseen.
I aste: Lievää punoitusta koko kasvojen alueella esim. ulkoilun jälkeen jatkuen normaalia pidemmän aikaa.
II aste: Jatkuva, pysyvä punoitus tietyillä alueilla ihossa, yleensä poskipäissä ja nenänseudussa. Punoituksen lisäksi laajentuneita pintaverisuonia.
III aste: Jatkuvaa punoitusta, laajentuneita pintaverisuonia sekä mahdollisesti tulehtuneita alueita, kuumotusta ja turvotusta iholla. Rosacea eli ruusufinni. Rosacea on krooninen tulehduksellinen ihotauti, joka esiintyy poskissa, leuassa, nenässä ja keskiotsassa. Sille on tyypillistä punoitus, turvotus, erythema, telangiectasia, papules, pustules. Rosacea on naisilla 2-3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Rosacea ilmenee aikuisiällä, mutta ensioireista kertoo punastumisreaktiot jo alle 20 -vuotiaana.
IV aste: Rhinophyma, jossa samat tunnusmerkit kuin ruusufinnissä sekä lisäksi voimakkaasti rasvoittuva iho. Esiintyy yleensä aina nenässä ja yleisemmin miehillä.

Rosacean hoidossa käytetään usein ihotautilääkärin määräämää lääkehoitoa ja laser-hoitoa.

Couperosaihon hoito


Couperosaa ei voi täysin parantaa, mutta on tuotteita, jotka rauhoittavat, vahvistavat ihoa sekä vaalentavat punoitusta sekä suojaavat ja vahvistavat pintaverisuonten kuntoa. Couperosan syntymistä voi ennaltaehkäistä sekä estää sitä pahentumasta rosaceaksi (ruusufinniksi) hoitamalla ihoa oikein. Hoidon tavoitteena on hauraan kapillaarisuoniston vahvistaminen ja suojaaminen. Couperosaihon hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista säännölliseen ihonhoitoon sekä elämäntapojen muokkaamista, jotta päivittäisillä elintavoilla ei edesauteta kapillaarisuoniston rakenteellista haurastumista. Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla (mm. seleeni, sinkki, kupari) on vaikutusta ihon kuntoon. Välttämättömät rasvahapot ovat myös ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Ihon vastustuskykyä voidaan parantaa terveellisen ja monipuolisen ruokavalion lisäksi hoitoseerumeilla ja -voiteilla, jotka sisältävät antioksidantteja.  Antioksidantit, A-, C- ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.

 1. Muista monipuolinen ruokavalio (rasvahapot, vitamiinit, hivenaineet, kuidut jne).
 2. Rentoudu ja opettele oikea hengitystekniikka (esim. Pilates-hengitys)
 3. Vältä voimakkaita mausteita ja alkoholia
 4. Opettele säännöllinen ihonhoitorutiini:
  • Käytä puhdistustuotetta, joka on tarkoitettu couperosaiholle ja kasvovettä, joka ei sisällä alkoholia.
  • Kuori ihoa ainoastaan kemiallisesti kuorivilla tuotteilla, ei rakeita sisältävillä.
  • Suihkuta iholle aamuin illoin apteekista saatavaa lähdevettä. Lähdevesi sisältää paljon mineraaleja muun muassa seleeniä, joka on tehokas antioksidantti ja vahvistaa immuunijärjestelmää ja jolla on myös tulehdusta estävää vaikutusta (S. Seite ym. Management of rosacea-prone skin: Evaluation of a skincare product containing ambophenol, neurosensine, and La Roche-Posay Thermal Spring Water as mono therapy or adjunctive therapy. J. Drugs Dermatol. 2013:12(8):920-924).
  • Käytä couperosaiholle tarkoitettuja seerumeita ja hoitovoiteita.
  • Käytä auringossa korkealla suojakertoimella olevaa aurinkovoidetta. UV-säteily saa hauraat kapillaarisuonet punottamaan entistä enemmän.
  • Suojaa iho hoitovoiteella saunassa ja suojaa ihoa myös viimalta ja pakkaselta hoitovoiteella ja lisäksi tarvittaessa meikkivoiteella ja puuterilla.
  • Käytä meikkejä, jotka eivät ärsytä ihoa. Apteekeissa on tarjolla hyviä runsaasti pigmenttiä sisältäviä meikkivoiteita, jotka suojaavat ihoa tuulelta ja pakkaselta ja jotka eivät sisällä ihoa ärsyttäviä aineosia. Meikkivoiteen valinnassa on tärkeää testata voidetta omalle iholle oikean värisävyn löytämiseksi. Näin voidaan peittää punaisuutta, ja ei tarvita paksua meikkikerrosta.


Anna Maija Gynther
Terveydenhuollon maisteri

Lähteet:

S. Seite ym. Management of rosacea-prone skin: Evaluation of a skincare product containing ambophenol, neurosensine, and La Roche-Posay Thermal Spring Water as mono therapy or adjunctive therapy. J. Drugs Dermatol. 2013:12(8):920-924.

Avene ja V 10 Plus -koulutukset.