Lemmikin ihonhoitoon, esimerkiksi Vetramil

Lisätty 12.06.2017

Hunaja hoitaa ja auttaa haavoja paranemaan nopeammin.

 

Lemmikkien ihovaurioiden hoitoon on markkinoilla useitakin erilaisia vaihtoehtoja. Yksi erinomainen tuotesarja on hunajapohjainen Vetramil, joka sopii kaikille lemmikeille. Vetramilin kehityksessä on ollut mukana useita yliopistoja ja tuotteet on testattu akateemisissa eläinlääketieteen laitoksissa. Haavan kosteissa oloissa hunajan sisältämät entsyymit vapauttavat vähitellen antibakteerista vetyperoksidia, joka puhdistaa ihoa, mutta ei vahingoita paranevaa kudosta. Hunaja madaltaa haavan pH:ta, mikä luo haavan paranemiselle paremmat olosuhteet. Vetramil -tuotteissa on käytetty erityisen korkeaentsyymistä hunajaa. Tuotesarja sisältää haavavoiteen, haavasprayn, haavatyynyjä, tassuvoiteen, shampoon, korvatipat ja haavavoiteen utareille ja vetimille. Tuotesarja on suunnattu eläimille, mutta se sopii hyvin myös ihmisille.

Haavavoide sopii monenlaisiin ihovaurioihin, niin pinta-, avo- kuin infektoituneihinkin haavoihin, mutta myös kuiviin, rupeutuneisiin, vanhoihin ja vaikeasti parantuviin haavoihin. Voidetta voi käyttää haavojen lisäksi ihottumiin, rohtumiin, hiertymiin tai hankaumiin. Hyvin monikäyttöisenä se onkin yksi lemmikin kotiapteekkiin kuuluvista tuotteista. Hunajan lisäksi haavavoide sisältää eteerisiä öljyjä, jotka on valittu niin, että ne tukevat hunajan vaikutusta ja myös vähentävät eläimen kiinnostusta voidetta kohtaan.

Itse olen käyttänyt haavavoidetta mm. leikkaushaavan ja pienempien ihovaurioiden hoitoon. Mielestäni suhteellisen isokin leikkaushaava lähti heti hyvin paranemaan ja umpeutui nopeammin, kun käytin siinä Vetramilin haavavoidetta. Haava parani siististi ja nopeasti, eikä omasta mielestäni siihen tullut pahasti arpikudostakaan kiristämään ihoa.

Haavavoiteen lisäksi sarjan haavatuotteisiin lukeutuvat myös haavaspray ja haavatyynyt. Spray sisältää pienen määrän alkoholia, joten se saattaa ensimmäisillä suihkauksilla hieman kirpaista. Spray sopii hyvin laajempien ihoalueiden hoitoon, hankalasti saavutettaviin paikkoihin, tai jos eläin on niin arka ettei anna hoitajan koskea vauriokohtaan. Haavaspray sisältää samoja ainesosia kuin voidekin. Aktiivinen hunaja on siinä nestemäisessä muodossa, joten se suihkuttuu pullosta hyvin. Ravista pulloa ennen käyttöä. Spray sisältää myös sellaisia eteerisiä öljyjä, joilla on hyönteisiä karkottava vaikutus. Tästä syystä tämä tuote voisi sopia erityisesti laiduntaville eläimille.

Vetramil-tuotteet pehmentävät ja suojaavat kuivaa ihoa. Tämä näkyy erityisen hyvin tassuvoidetta käytettäessä. Tassuvoide on erittäin hoitava, ja se imeytyy nopeasti. Voide sisältää mehiläisvahaa, joka muodostaa anturan ja ihon pintaan suojaavan kerroksen. Suojaa tarvitaan esimerkiksi jäätä, maantiesuolaa tai karkeaa hiekoitusmursketta vastaan, myös kuuma asvaltti voi vaurioittaa tassuja. Voide auttaa myös anturoiden ihoa pysymään joustavana, jolloin kuivumisesta johtuvat halkeamat vähenevät. Voide rauhoittaa kutinaa ja haavaumien ärsytystä, sekä nopeuttaa pienten haavojen paranemista. Tässä tassuvoiteessa on myös katkeroa, joka monesti hillitsee lemmikin halua nuolla voidetta.

Tassut ennen Vetramil käsittelyä

Tassut ennen Vetramil käsittelyä

Kokeilin tätä Vetramil-tassuvoidetta kuuriluontoisesti omalle koiralleni. Anturat olivat alkuun karkeat ja niissä oli jo kovettumiakin. Pyörittelin sormin tassuvoidetta anturoihin sen verran kuin niihin imeytyi. Seuraavana päivänä anturat olivat jo selkeästi sileämmät. Toistin hoidon samanlaisena. Tällä kertaa voidetta imeytyi selkeästi enemmän. Kolmantena päivänä osa kovettumista oli pehmennyt kokonaan ja anturoiden iho oli tasaisempi ja joustavampi. Voidetta imeytyi samaan tapaan kuin edellisenäkin päivänä. Voide ei tahmaa lattioita, eikä koira koittanut nuolla voidetta pois. Mielestäni myös tassujen pito liukkailla lattioilla parani.

Tassut Vetramil käsittelyn jälkeen

Tassut Vetramil käsittelyn jälkeen

Shampoo on kehitetty erityisesti koirille, sillä sen pH-arvo on sovitettu koiran iholle sopivaksi. Tämä shampoo sopii erityisesti sellaisille koirille joilla on ärtynyt tai kuiva iho. Vetramil-shampoo ei ole myöskään liian pesevä, jolloin se säästää koiran ihon ja turkin omaa suojaavaa rasvakerrosta. Hunajan puhdistava, hoitava ja rauhoittava vaikutus täydentyy aloe veran rauhoittavalla vaikutuksella. Lisäksi tuotteessa on mukana risiiniöljyä, joka hoitaa turkkia. Shampoosta tehdään laimea vesiliuos, ja koira pestään sientä apuna käyttäen. Shampoo ei vaahtoa juurikaan ja on hyvin helppo huuhtoa pois.

Tätäkin tuotetta kokeilin omalle koiralleni. Pitkäturkkisen koiran omistajana suhtauduin alkuun hieman varauksella sienellä tehtävään pesuun. Pesu sujui kuitenkin todella helposti. Shampooliuos oli helppo levittää sienen avulla, sillä pääsi hyvin ihan iholle asti, sekä hankalampiinkin kohtiin. Shampoo ei vaahdonnut juuri ollenkaan, eikä häirinnyt koiraa. Pesun ja kuivauksen jälkeen koira tuoksui puhtaalta ja raikkaalta. Shampoossa on lisätty tuoksu, mutta se on erittäin mieto. Testatessa se ei tullut ollenkaan esiin missään vaiheessa.

Shampoo ja pesusieni ennen käyttöä

Shampoo ja pesusieni ennen käyttöä

Pesusieni turpoaa kastuessaan

Pesusieni turpoaa kastuessaan

Vetramil -sarjaa päivitetään jatkuvasti. Sarjan uusimpiin tuotteisiin kuuluu juurikin tuo hoitava tassuvoide. Korvatipat on päivitetty uudentyyppiseen pakkaukseen. Samoin haavavoiteesta on eri kokoisia pakkauskokoja saatavilla. Mikä koko olisi teille sopivin, pieni 10 gramman vai isompi 30 gramman tuubi, vaiko 180 gramman purkki? Haluaisitko kokeilla Vetramil -shampoota koirallesi?

Sini Mustalahti

Eläintuotevastaava, Koirahieroja AT