Läiskiä iholla

Lisätty 31.05.2018
 
 
 

Ihon hyperpigmentaatiot ovat tuttu näky iholla aurinkoiseen aikaan. Mistä hyperpigmentaatiot johtuvat ja kuinka niistä pääsee eroon?

 

Ihon hyperpigmentaatio eli värimuutokset

Aurinkoiseen aikaan moni huomaa ihossaan epätoivottuja pigmenttimuutoksia. Aurinko saa aikaan ihon pigmentistä vastuussa olevien melanosyyttisolujen hallitsemattoman lisääntymisen ihossa sekä toimimisen liian aktiivisesti melaniinin, eli ihon värin, tuotannon suhteen. Auringon säteily saa myös aikaan melanosyyttisolujen lisääntymisen ihon tyvisolukerroksessa, jolloin pigmenttiä tuottavia soluja on liikaa. Pigmenttimuutokset ihossa voivat johtua muustakin syystä, kuin auringon uv-säteilystä.

Melaniinin eli pigmentin muodostuminen ihossa

Ihon pigmentin muodostuminen on monimutkaisten kemiallisten reaktioiden summa. Pigmenttiä muodostuu tyrosiiniaminohaposta sen reagoidessa tyrosinaasientsyymin kanssa melanosomijyväsessä, joita taas tuottavat melanosyyttisolut. Melanosyyttisolut sijaitsevat pääasiallisesti ihon tyvisolukerroksessa, jossa ne tuottavat eu- ja feomelaniinia melanosomeissa, tummempaa ja vaaleampaa pigmenttiä. Se, kumpaa pigmenttiä muodostuu, riippuu siitä, onko muodostumisen aikana läsnä kysteiiniaminohappo. Kysteiini vaikuttaa omalta osaltaan reaktiossa, jolloin tuloksena on feomelaniini. Melanosyyteistä melanosomit siirtyvät melaniinin kanssa keratinosyytteihin.

Keratinosyytit ovat ihosoluja, jotka muodostavat ihon pinnan. Keratinosyyttejä muodostuu epidermiksen alimmassa kerroksessa, tyvisolukerroksessa, josta ne liikkuvat kohti ihon pintaa ja hilseilevät pois. Keratinosyytin matka kohti ihon pintaa kestää noin kuukauden.

Ruskettuminen on ihon puolustusmekanismi uv-säteilyä vastaan. Ruskettuessa melanosyyttisolut lisääntyvät ja ne tuottavat melaniinia runsaasti, joka taas siirtyy suojaamaan ihosolujen tumia uv-säteilyn aiheuttamia lisävaurioita vastaan epidermiksen ylempiin osiin. Vaikka ruskettumisen tarkoitus on suojata ihoa auringon säteilyltä, antaa se vain alle suojakerroin neljää vastaavan suojan iholle UVB -säteilyä ja alle suojakerroin kahta vastaavan suojan UVA -säteilyä vastaan. Eli ihon suojaaminen auringolta ruskettuneena on myös tärkeää.

Hyperpigmentaation muodostuminen

Hyperpigmentaation muodostuminen johtuu solunsisäisistä muutoksista, joka johtaa liialliseen melaniinin eli pigmentin muodostumiseen. Hyvin usein melaniinin tuotannon häiriöt aiheutuvat UV -säteilystä, hormonitoiminnan muutoksista, lääkkeistä jotka herkistävät auringolle, mutta myös perimästä ja iästä. Hyperpigmentaatiot ovat tavanomaisia raskaana olevilla naisilla. Heillä kehon hormonitoiminnan muutokset ja uv-säteily saavat aikaan hyperpigmentaatioita. Ehkäisypillereitä käyttäville naisille voi helposti ilmestyä huulen yläpuolelle hyperpigmentaatio, jota kutsutaan nimellä ”aurinkoviikset.”

Erilaisia ihon pigmenttimuutoksia

Useimmat ihon pigmenttimuutoksista ovat tavanomaisia eivätkä ne ole vaarallisia terveydelle. Kuitenkin pigmenttimuutokset voivat olla epäesteettisiä ja häiritä mieltä olemassa olollaan.

Tavalliset luomet

Luomia on monenlaisia ja muotoisia, mutta monet niistä ovat aivan tavallisia luomia. Luomet sisältävät pigmenttiä tuottavia soluja sekä solun tuottamaa pigmenttiä. Lapsilla luomia on vain vähän, mutta ajan saatossa ne lisääntyvät ja luomien määrä lisääntyy noin 50 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen ne alkavatkin katoamaan. Luomien määrään vaikuttaa ihmisen geenit sekä nuoruudessa altistutun auringon ultraviolettisäteilyn määrä. Luomia on syytä tarkkailla, luomen muuttuminen ja nopea kasvu, suuri koko, epätasaiset reunat, epätasainen väri ja luomen epäsymmetria voivat kieliä ihosyövästä. Vain alle puolet ihosyövistä kehittyy jo olemassa olevaan luomeen, mutta aikainen ihosyövän toteaminen tehostaa ihosyövästä paranemista.  

Pisamat

Pisamat ovat tuttu näky erityisesti lapsilla. Ne ovat vaalean ruskeita ja muutaman millin kokoisia pilkkuja iholla, jotka tummenevat keväisin ja kesäisin. Pisamien olemassa olon syy ei ole uv-säteilylle altistuminen, vaan ne ovat perinnöllisiä ja niitä on usein punahiuksisilla henkilöillä. Pisamassa ihon melanosyyttisoluja on normaali määrä, mutta ne tuottavat ihon pigmenttiä liikaa. Aikuisiällä uudet pisamat ovat harvinaisempia, sillä pisamille altistava geeni katoaa usein aikuisena ja iho tuottaa enemmän eumelaniinia eli tummaa ihon pigmenttiä tasaisesti koko iholle.

Kesakot

Kesakoita on kolmenlaisia. Ihossa voi olla tavallisia kesakoita, jotka ovat pieniä, ihontasoisia, tummia ja huonosti uv-säteilyyn reagoivia. Niitä voi tulla joka puolelle ihoa. Kesakoissa melanosyyttisolujen määrä tietyssä ihon kohdassa on lisääntynyt. Toinen kesakkotyyppi on aurinkokesakko, toiselta nimeltään vanhuuden kesakko. Aurinkokesakko on muuten hyvin samankaltainen, kuin tavallinen kesakko, mutta ne ovat iholle liiallisen uv-säteilyn johdosta syntyneitä. Siksipä aurinkokesakot ilmestyvät siihen kohtaan ihoa, joka on ollut altistuneena uv-säteilylle, kuten kasvot ja kädet. Kolmas kesakkotyyppi on jättikesakko. Jättikesakoita esiintyy usein kasvojen iholla iäkkäämmillä ihmisillä, hyvin harvoin nuoremmilla. Jättikesakot voivat olla usean senttimetrin pituisia, epäsymmetrisiä eikä niiden värityskään ole välttämättä tasainen. Jättikesakkoa on syytä tarkkailla, sillä se voi muuttua pahanlaatuiseksi. Kesakoista eroon pääseminen, on hankalaa, joten iho kannattaa suojata aurinkovoiteilla, sillä uv-säteily on kesakoiden olemassa olon syy.

Melasma

Melasmassa ihon melanosyyttisolujen määrä pysyy normaalina, mutta ne alkavat tuottamaan ihon pigmenttiä liikaa tietyille ihon alueille. Tavallisesti melasma ilmestyy suurena, tummana epätarkoilla rajoilla olevana läiskänä otsaan, poskeen tai ylähuulen päälle. Melasman ilmestymiseen kasvojen iholle vaikuttaa kehon hormonitoiminta sekä lyhytaikainen ihon altistuminen uv-säteilylle. Melasmaa ilmestyykin usein naisille, jotka ovat raskaana, käyttävät ehkäisypillereitä tai saavat muuta hormonihoitoa. Hormonitoiminnan tasaannuttua, melasmojen ilmestyminen ihoon vähenee tai loppuu kokonaan.

Cafe au lait -läiskä

Maitokahviläiskät ovat tarkkarajaisia, soikeita ihon pigmenttimuutoksia. Maitokahviläiskä voi syntyä uv-säteilyn vaikutuksesta iholla, mutta jos läiskiä on useita, voi se olla myös merkki neurofibromatoosista.

Ihovaurion jälkeinen tummuminen (post inflammatory hyperpigmentation)

Iho voi kokea jonkinasteisen trauman, jonka paranemisen jälkeen ihoon voi jäädä jopa kuukausiksi, ellei jopa vuosiksi tummempi jälki. Kyseessä on ihovaurion jälkeinen tummuminen (post inflammatory hyperpigmentation PIH), toiselta nimeltään melanoosi. Tällaisia traumoja voi olla tulehdus, haava, finni tai esimerkiksi ihottuma. Myös auringonpolttama voi aiheuttaa ihon tummumisen. Ihovaurion aiheuttamassa tummumisessa ihon pigmentti tai muu värjäävä aine, kuten veri, ajautuu vaurion aiheuttamana verinahkan sidekudossäikeiden väliin. Täältä se ei pääse helposti pois, kuten ihon pinnalla oleva pigmentti, joka häviää ihon uusiutumisen mukana. Kaikilla ihmisillä ei ole taipumusta tämän tyyppiseen ihon paikalliseen tummumiseen.

Ihon pigmenttimuutosten hoito kosmeettisilla valmisteilla

Ihon pigmenttimuutosten hoitoon on olemassa monia kosmeettisia valmisteita, joiden säännöllisellä käytöllä hyperpigmentaatio on mahdollista saada katoamaan. Tuotteiden säännöllinen ja jatkuva käyttö on ensisijaisen tärkeää, sillä hyperpigmentaation katoaminen ja melaniinin tuotannon normalisoiminen ei tapahdu hetkessä. Iho uusiutuu noin kuukaudessa ja tämä on se aika, jolloin voi odottaa näkevänsä tuotteiden vaikutuksen, kun liika pigmentti poistuu keratinosyyttien mukana ihon normaalissa hilseilyprosessissa.

Hyperpigmentaation hoitotuotteina löytyy päivävoiteita, joissa on mukana uv-suoja. Uv-suoja on äärimmäisen tärkeä hyperpigmentaatioon taipuvaisella iholla, sillä uv-säteilyn vaikutus hyperpigmentaation muodostumiseen on suuri. Yleensä näissä päivävoiteissa on mukana myös melaniinin tuotannon normalisoimiseen vaikuttavia ainesosia. Hyperpigmentaation hoitoon tarkoitetut seerumit ovat loistava apu taistelussa läiskiä vastaan. Seerumeissa vaikuttavaa raaka-ainetta on yleensä enemmän ja ne imeytyvät tehokkaammin ihoon. Myös yövoiteissa löytyy sopivia hoitotuotteita. Iho uudistuu öisin, joten hyperpigmentaatioon taipuvaisen ihon yövoiteet tehostavat ihon uudistumista ja läiskien poistumista.

Kosmetiikkateollisuuden käytössä on olemassa useita raaka-aineita, joita voidaan käyttää ihon hyperpigmentaatioiden hoitoon. Ehkä yleisimpiä tällaisia aineita ovat arbutiini, c-vitamiini, kojihappo, atselaiinihappo, niasiiniamidi, retinolit, hedelmähapot ja monia muita. Hyperpigmentaatiota hoitavien aineiden toimintamekanismit voivat poiketa toisistaan. Tyrosinaasin estäjät haittaavat tyrosinaasi entsyymin toimintaa, jolloin hyperpigmentaatiota ei enää synny. Myös hapettumista häiritsemällä voidaan ehkäistä hyperpigmentaation syntyä. Jotkut aineet taas häiritsevät solujen välistä viestintää ja estävät melanosomien siirtymisen melanosyyteistä keratinosyytteihin. Joillakin kosmetiikan raaka-aineilla on taas kyky hajottaa melaniinipigmenttiä ja nopeuttaa ihon uudistumista, jolloin iho kirkastuu ja liikapigmentti poistuu ihosta hilseilyprosessissa.

Saija Harinen

Estenomi