Koronavirusepidemia tulee jatkumaan vielä monta kuukautta
Lisätty 16.4.2020
Koronavirusepidemia tulee jatkumaan vielä monta kuukautta
Olemme eläneet jo useamman viikon epätavallisissa olosuhteissa, kun covid-19 virus levisi suomalaisiin ja hallitus teki päätöksen valmiuslain käyttöönotosta. Valmiuslain ja sen myötä tulleiden rajoitusten tarkoitus on estää viruksen leviämistä väestössä sekä estää terveydenhuollon ruuhkautumista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että epidemia tulee pitkittymään ja epidemian huippu koetaan todennäköisesti kuukauden, kahden kuluttua.
Arkielämässä koronarajoitteet koskettavat meitä jokaista. Esimerkiksi kaikkien meidän on pidettävä 1-2 metrin turvaväli toisiimme esimerkiksi asioidessamme välttämättömissä asioissa julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa. Emme voi järjestää isompia ihmisryhmien kokoontumisia sekä ystävien ja sukulaisten tapaamista on vältettävä. Erityinen varovaisuus kohdistuu riskiryhmiin, jotka voivat sairastaa koronavirustaudin huomattavasti rajummin ja jopa kohtalokkaammin kuin muut.
Riskiryhmiin kuuluvat
- yli 70-vuotiaat.
- Ne, jotka sairastavat perussairautta, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä (vaikea asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti, Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys esim. suuriannoksinen kortisonihoito).
- Ne, joilla on sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40).
- Päivittäin tupakoivat.
Suojapleksit tulivat apteekkiin
Apteekissa olisi hyvä asioida niin, että kaikki asiat tulisi kerralla hoidetuksi. Eli ”turhaa” oleskelua apteekissa tulisi välttää. Apteekkiin on myös mahdollista soittaa ja pyytää laittamaan tarvittavat lääkkeet valmiiksi hakua varten. Viime aikoina apteekin puhelin on kuitenkin soinut varsin tiuhaan ja asiakkaita saattaa olla myös tiskissä, joten aina henkilökunta ei ennätä puhelimeen vastaamaan. Kannattaa siis yrittää myöhemmin uudestaan, jos puheluun ei vastata. Ruuhka-aikoina apteekit voivat mahdollisesti rajoittaa kerralla sisään päästettävien asiakkaiden määrää. Tällä pyritään takaamaan riittävä turvaetäisyys asiakkaiden välillä sisällä apteekissa. Apteekissa on tehty monia toimenpiteitä, jotka suojaavat niin henkilökuntaa kuin myös asiakkaita mahdolliselta tartunnalta. Näkyvin muutos on palvelupaikoille tulleet pleksit, joilla pyritään estämään puhuessa ilmaan leviävien pisaroiden siirtyminen. Pintoja myös pyyhitään useita kertoja päivässä. Hyllyistä on otettu kosmetiikan testerit pois. Lisäksi asiakkaita pyydetään asioimaan vain terveenä apteekista. Jos ole sairas, olisi jonkun toisen henkilön hyvä hoitaa apteekkiasiat kuten muutkin asioinnit. Varsinkin nyt on hyvä muistaa hygienia yskiessä tai aivastaessa. Yskiä tai aivastaa pitäisi omaan hihaan, mielellään kohti kainaloa eikä hihan suuhun tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka heitetään heti roskiin. Maksamisessakin olisi nyt hyvä suosia ensisijaisesti korttia käteisen sijaan, jotta suoria kontakteja tulisi entistäkin vähemmän.
Käsidesi vs. Käsienpesu
Huolellinen käsihygienia on tehokas tapa estää tauteja leviämästä. Käsiä on hyvä pestä usein ja huolellisesti. Kädet olisi hyvä pestä ainakin ennen kotoa lähtöä ja kotiin palatessa, vessassa käynnin yhteydessä ja ennen ruokailua. Käsiä pestessä pitäisi käyttää saippuaa ja pesuun riittävästi aikaa. Käsien pesun tulisi kestää ainakin 20 sekuntia. Aikaa voi ottaa esimerkiksi laulamalla laulusta yhden säkeistön. Käsien saippuapesu on tehokkaampi tapa pitää huolta käsihygieniasta kuin käsidesin käyttö. Saippua huuhtoo käsistä viruksia ja lisäksi tekee niistä toimintakyvyttömiä, vaikka niitä käsiin jäisikin. Käsidesi rikkoo myös viruksen rakennetta, mutta ei poista niitä ihon pinnalta. Jos saippuapesu ei ole mahdollinen, on käsidesin käyttö perusteltua. Käsidesiä tai käsihuuhdetta pitää kuitenkin käyttää varsin runsaasti eli noin ruokalusikallinen ja muistaa hieroa se huolellisesti joka puolelle käsiin, kunnes kädet ovat kuivuneet.
Kuinka valtuutan toisen asioimaan puolestani apteekissa?
Toisen puolesta apteekissa voi asioida periaatteessa kuka vain. Asiointia varten riittää kelakortti ja lista tarvittavista lääkkeistä. Sekaannusten välttämiseksi asiointilistassa olisi hyvä olla lääkkeiden nimet. Asioitaessa toisen henkilön puolesta ainoastaan lääkkeen toimittaminen onnistuu ilman erillistä suostumusta. Mikäli asiamiehelle halutaan antaa lupa uusia tai mitätöidä resepti tai tulostaa lääkityksen yhteenveto, on hänelle tehtävä etukäteen suostumus paperisena apteekissa tai sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella suomi.fi -palvelussa.
Verkkoapteekki
Apteekeilla on myös verkkoapteekkeja, joiden kautta tilaus on mahdollista tehdä. Verkkoapteekin kautta asioidessa apteekista ollaan yhteydessä reseptilääketilauksista, ja asiakkaan niin toivoessa, itsehoito-ostoksista asiakkaaseen hänen toivomanaan ajankohtana. Verkkoapteekin tilauksen voi noutaa apteekista tai saada apteekin tai postin kotiin kuljettamana tai postipakettina.
Muistetaan siis pitää fyysistä etäisyyttä kanssaihmisiin ja pidetään parin metrin turvavälit. Pidetään kuitenkin yhteyttä. Onneksi nykyaikana on paljon erilaisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon ja apteekkiasiointiinkin.
Sanni Salmela Farmaseutti
Saija Harinen Estenomi