Kasvojumppa ja anti-ageing tuotteet

Lisätty 20.04.2016

Kasvojumpalla ja anti-ageing tuotteilla kasvot hehkeiksi ja kimmoisiksi

Kasvot heijastavat mielen ja kehon yhteyden, kaikki se mitä tunnemme ja ajattelemme heijastuvat kasvoistamme. Jokainen elämämme tapahtuma ja kosketus jättää meihin muistijäljen. Voimakkaimmin kasvojen ilmeisiin vaikuttavat suru, viha ja katkeruus, jotka ovat pitkäaikaisempia tunnetiloja kuin ilo. Myös onnellisuus ja tyytyväisyys voivat asettua meihin syvempänä tunnetilana kuin hetkellisenä tunteena muokaten kasvojamme pysyvästi (Putkisto, Marja 2009, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka, Jyväskylä, Gummerus).

 

Tietyillä kasvojen lihaksilla on taipumus vahvistua liikaa, toisilla jäädä liian heikoiksi. Esimerkiksi hymyyn tarvitaan vain muutamia lihaksia. Koska niiden on toimittava painovoimaa vastaan, ne väsyvät helposti. Sen sijaan huonotuulisuuden ilmaisuun tarvitaan useampia lihaksia. Koska maan vetovoima avustaa niitä, pahantuulen ilmettä on helppo pitää yllä. Ajan myötä suun mutristus, kurtistukset ja hampaiden kiristys jättävät jälkensä kasvojen piirteisiin. Kasvojen lihastasapaino vaikuttaa ilmeen lisäksi myös ääneen (Putkisto, Marja 2009, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka, Jyväskylä, Gummerus).

 

Senta Maria Rungé on yksi kasvojumpan edelläkävijöistä. Hän koki nuorena tyttönä sodan aikana niin ikäviä kokemuksia, että se alkoi näkyä hänen kasvoissaan. Tästä sai alkunsa hänen kiinnostuksensa kasvojumppaan. Jo parikymppisenä hänen kaulansa ja poskensa roikkuivat ikävästi. Hän alkoi etsiä ratkaisua tähän ongelmaan ja tuli siihen tulokseen, että ratkaisu piilee kasvolihasten harjoittamisessa. Hän testasi liikkeitä omiin kasvoihinsa ja saatuaan rohkaisevia tuloksia, kokeilutti niitä muutamilla läheisillä ystävilläänkin. Tulokset puhuivat puolestaan ja innostivat tietysti kehittämään jumppaohjelmaa edelleen. Hänen johtotähtenään oli ”I am beautiful and I enjoy being me!” Eli ”Olen kaunis ja nautin siitä että olen oma itseni”.

 

Marja Putkisto kehitti edelleen 2003 julkaisemaansa Kasvokoulu –menetelmää, ja vuonna 2009 hän julkisti uuden metodin hoitaa kasvojen lihastasapainoa ja terveyttä luonnollisesti – sisältä ulospäin, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka.  MP 3D Luonnollinen Kasvoklinikka –menetelmä on ainutlaatuinen metodi hoitaa kasvojen lihastasapainoa ja terveyttä. Se tarjoaa keinot, joilla jokainen voi itse vaikuttaa kasvoihinsa ja ulkonäköönsä luonnollisesti – sisältä ulospäin. Metodi opettaa kolmiulotteisesti hallitsemaan osa-alueita, jotka vaikuttavat kasvoihin ja koko ylävartalon asentoon ja terveyteen. Kun pää on oikeassa linjassa, kasvot rentoutuvat ja koko keho on vapaa. Kolmiulotteinen piste-linja-muoto-systeemi mahdollistaa tarkan, moniulotteisen ja herkän työskentelyn sekä nostaa kasvoharjoitteiden avulla saavutettavat tulokset kokonaan toiselle tasolle (Putkisto, Marja 2009, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka, Jyväskylä, Gummerus).

 

Kasvojumppaa on todennäköisesti harjoitettu niin kauan kuin ihmiset ovat olleet kiinnostuneita kauneudestaan.  Jo 1710-luvulta löytyy merkintöjä ranskalaisesta Ninon de Lenclos’ta, naisesta joka ei koskaan vanhentunut. Hänellä oli kauneusrutiinit, joihin kuuluivat kasvovoiteet ja kasvojumppa sekä henkilökohtainen valmentaja.

 

Seuraavana on muutamia MP 3D Luonnollinen Kasvoklinikka harjoitteita, joita voit testata.

 

Ryhti

Selkärangan ja lantion asento luo pohjan koko ryhdille. Hyvässä ryhdissä keskivartalon lihaksisto on vahva ja hengitys helppoa. Hyvä ryhti koostuu selkärangan neutraalista asennosta (kolme kaarta) lantion neutraalista asennosta (lantio ei ole kääntynyt eteen eikä taakse), hartiakaaren neutraalista asennosta (solisluut ovat tosiinsa nähden vaakatasossa, ja lapaluut vetävät olkapäitä taaksepäin asettuen tasaisesti, ei enkelinsiipiä. Pää asettuu selkärangan jatkeeksi tukeutuen ensimmäiseen atlasnikamaan. Korvan nipukka ja olkapään keskikohta ovat samassa vertikaalilinjassa. Kun pää on oikeassa asennossa, myös kasvot rentoutuvat.

 

Hengitys

 • Tehokas hengitys mahdollistuu, kun ryhti on hyvä.
 • Hengitä hitaasti ulos ja rentouta kurkunpään pisteen ympärillä olevat lihakset.
 • Jatka uloshengitystä supistamalla vatsalihaskorsettia, jolloin pallean liike ylöspäin tehostuu.
 • Purista loput ilmat pois keuhkojen syvistä osista ja pidä hetken viive ennen sisäänhengitystä.
 • Hengitä sisään nenän kautta hitaasti ja anna kylkien laajentua sivusuuntaisesti ilman virratessa keuhkoihin. Säilytä edelleen vatsalihaksissa pieni jännitys.
 • Suuntaa sisäänhengitys kylkiin ja selkään.
 • Pidä hartiat alhaalla.
 • Voit asettaa kädet kylkiin ja tuntea kuinka kyljet leviävät sivusuuntaisesti.
 • Toista muutama kerta tehostettua sisään- ja uloshengitystä.

 

Korvien hieronta

Korvien hieronta hoitaa koko kehoa. Korvassa sijaitsee paljon akupunktiopisteitä, joita stimuloimalla voit vaikuttaa suotuisasti elimistösi hyvinvointiin.

 • Ota tiukka ote etusormella ja peukalolla korvannipukasta tai korvalehden alaosasta. Voit ottaa samaan aikaan kiinni molemmista korvalehdistä tai tehdä harjoituksen erikseen molemmille korville.
 • Hiero korvalehdet reunoja pitkin pienin pyörivin liikkein alhaalta ylöspäin ja takaisin ylhäältä alaspäin. Toista ½ - 1 minuuttia.
 • Hiero sitten etusormen päällä korvalehden sisempiä osia hellästi pyörivin liikkein 15 sekuntia/kohta.
 • Hiero sitten kämmeniä yhteen niin, että ne lämpenevät ja aseta ne kupeiksi korvien päälle. Hengitä syvään ja tunne käsistä lähtevä lämpö korvillasi.

 

Ohimoiden viilennys
Vaikutus: Virkistää silmiä, helpottaa päänsärkyä, rentouttaa poskia ja leukaa.

 • Hengitä sisään.
 • Aseta sormenpäät ohimoiden alaosaan, noin korvien keskiosan korkeudelle.
 • Liu’uta uloshengityksellä sormia ohimoita myöten suoraan ylöspäin painaen napakasti ja liikuta samalla ylähuulta, leukaa ja poskia alaspäin.
 • Toista liu’utukset tasaisella tahdilla viisi kertaa.

 

Mielikuvaharjoite

Tavoitteena on siirtyä mielentasolla syvemmälle mielikuviin ja tapahtumiin, jotka ovat saattaneet vaikuttaa mielikuvaan omista kasvoista.

 • Asetu istumaan.
 • Aseta kädet kevyesti kasvojen ympärille.
 • Sulje silmäsi ja keskity kasvoihisi.
 • Kallista päätäsi hieman alaspäin ja rentouta kasvosi.
 • Hae mielessäsi tapahtuma tai hetki lapsuudesta, nuoruudesta tai nykyisyydestä, jolloin koit, että kasvosi tuntuivat hyviltä ja koit olevasi viehättävä.
 • Muistele missä tämä tapahtui ja mitä silloin tapahtui.
 • Anna kasvojesi elää tämän mielikuvan myötä ja tunnista kuinka kasvolihaksesi reagoivat mielikuvaan.
 • Tunnistatko kasvolihaksesi muuttuneen?
 • Avaa silmäsi.

 

Hevosenkenkäsively

Parantaa lymfakiertoa. Sormenpäiden liu'unta kaulan ympäri tulee olla höyhenen kevyt.

 • Seiso suorana jalat lantion leveyden päässä toisistaan.
 • Aseta kädet niskan alaosaan sormenpäät vastakkain.
 • Hengitä sisään.
 • Hengitä rauhallisesti ulos ja liu’uta samalla sormenpäät kevyesti kaulan sivuille, eteen ja solisluiden väliin kaulan etupuolelle.
 • Pysäytä liike ja paina napakasti solisluiden välissä olevaa kuoppaa kohti rintalastaa.
 • Hengitä sisään.
 • Toista sively muutaman kerran.

 

Mikäli innostuit MP 3D Luonnollinen Kasvoklinikka –metodista, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka -ohjaajat löytyvät paikkakunnittain osoitteesta:

http://www.methodputkisto.com/fi/instructors/list

 

Ihon ikääntyminen

Ihon ikääntyessä sen toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu. Solujen uusiutuminen, talin ja hien eritys hidastuu, puolustuskyky heikkenee, lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät. Orvaskedessä (ihon uloin kerros) ja verinahkassa (Dermis) sijaitsevien, pigmentaatiosta huolehtivien solujen (melanosyytit) määrä vähenee. Ihosta tulee alttiimpi auringon vaikutuksille, kuten palamiselle.

 

Kollageeni on elimistön proteiini eli valkuaisaine, jonka säikeitä on verinahkassa verkkomaisesti rakentuneena. Tämä rakenne antaa iholle lujuutta ja mahdollistaa sen liikkumisen. Toisen proteiinin (elastiini) muodostamat säikeet mahdollistavat ihon venytyksen ja erityisesti ihon palautumisen venytyksen jälkeen normaaliin muotoonsa. Näiden rakenteiden välissä on soluja ja kudoksia, jotka pystyvät sitomaan vettä. Ikääntyessä nämä rakenteet menettävät ominaisuutensa, iho muuttuu vähemmän taipuisaksi ja kimmoisaksi. Vesimäärän vähentyessä iho muuttuu kuivemmaksi, ryppyisemmäksi ja ohuemmaksi. Ikääntyessä ihonalainen kudos ohenee, mikä aiheuttaa ihon riippumisen. Tätä lisää myös samanaikainen lihasten surkastuminen.

 

Kosmetiikan tehoaineet ikääntymistä vastaan

Kosmetiikassa käytetään yhä enemmän tehoaineita, kuten peptidejä ja hyaluronihappoa ja antioksidantteja. Tehoaineiden suosion kasvua selittää myös kuluttajien ikääntyminen, mikä lisää anti-age -tuotteiden myyntiä. Lisäksi kosmetiikassa näkyy biolääketieteen kehitys. Monet voidepohjat ovat muuttuneet niin, että tehoaineita on pakattu pieniin nanokapseleihin, joista ne vapautuvat imeydyttyään ihoon ja pääsevät vaikuttamaan.

 

 • Peptidit

Peptidit ovat proteiineja pienempiä aminohappoketjuja. Peptidit tasoittavat ja kiinteyttävät ihoa, parantavat ihon sävyä ja vähentävät ryppyjen kehitystä. Ne kiihdyttävät kollageenin muodostusta ja ihon uudistumista.

 • A-vitamiini

Rasvaliukoinen A-vitamiini (Retinoli) elvyttää ihon toimintaa, vilkastuttaa mikroverenkiertoa, vaalentaa pigmenttiläiskiä ja suojaa ihoa ilmastollisilta haitoilta.

 •  C-vitamiini

C-vitamiini (Askorbiinihappo) parantaa ihon mikroverenkiertoa, väriä ja hapensaantia sekä estää pigmenttihäiriöitä ja edistää kollageenisynteesiä. C-vitamiini tasapainottaa talineritystä ja on vaikutukseltaan antiseptinen.

 • Hyaluronihappo

Hyaluronihappo sitoo tehokkaasti kosteutta, parantaa ihon kimmoisuutta sekä edistää kollageenin tuotantoa ja silottaa ryppyjä tehden ihosta kuulakkaan ja kimmoisan.

 

Suonenjoen apteekin kosmetiikkasarjat sisältävät edellämainittuja tehoaineita. Bioaktiivisia peptidejä sisältävät muun muassa Dermaheal-sarjan tuotteet. Dermaheal-tuotteiden sisältämät ainutlaatuiset ainesosat ja erilaiset bioaktiivisten peptidien yhdistelmät hoitavat ja uudistavat ihoa, kirkastavat sen sävyä, vaalentavat pigmenttimuutoksia ja madaltavat juonteita. Säännöllisen hoidon avulla ihosta tulee kimmoisampi, tasaisempi, kirkkaampi ja kosteutetumpi. Peptidit eivät ärsytä ihoa, koska ovat ihon proteiinien kanssa identtisiä.

 

Louis Widmer-sarjan tuotteet sisältävät biostimuliineja, jotka ovat aminohappoja ja vaikuttavat syvällä ihossa kosteuttaen ja uudistaen.  V 10 Plus BioCell –seerumissa on neuropeptidejä, jotka rentouttavat ilmeryppyjä.

 

Muita edellä mainittuja tehoaineita löytyy kaikista kosmetiikkamerkeistämme.  Kaikissa kosmetiikkasarjoissamme on seerumeita, jotka sisältävät voiteita enemmän tehoaineita, muun muassa A-, E-, C-, B-vitamiineja ja antioksidantteja, rasvahappoja, keramideja, hyalyronihappoa ja kollageenia. Seerumit imeytyvät ihon syvimpiin kerroksiin johtuen niiden pienemmästä molekyylikoosta ja ne sisältävät enemmän aktiivisia aineosia kuin muut ihonhoitotuotteet. Seerumeita löytyy kaiken ikäisille ja erilaisille ihotyypeille.

 

Asiantuntevan henkilökunnan avulla jokainen löytää itselleen sopivat ihonhoitotuotteet.

 

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, joten myös kasvojen ihon ja lihasten hyvinvoinnin kannalta ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa menetelmää säilyttää kimmoisuutta ja nuorekkuutta. Tärkeitä asioita ovat terveellinen ruokavalio (vesi, hyvänlaatuiset proteiinit, tärkeät rasvahapot, hiilihydraatit, vitamiinit; erityisesti A, E ja C), terveelliset elämäntavat, sosiaaliset suhteet, oikea hengitystekniikka, liikunta ja kasvojumppa, lepo ja rentoutuminen. Kasvojen ihon hoitaminen ikään ja ihotyyppiin sopivilla tuotteilla on myös olennaista.

 

Onneksi löytyy paljon keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä ja hidastaa kasvojen ihon ja lihasten ennenaikaista vanhenemista.

 

Anna Maija Gynther

Terveydenhuollon maisteri, Method Putkisto 3 D Luonnollinen Kasvoklinikkaohjaaja

(itse en toimi tällä hetkellä MP 3D Luonnollinen Kasvoklinikka ohjaajana)

 

Lähteet:

Putkisto, Marja 2009, Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka, Jyväskylä, Gummerus.

Koulutukset: Aco, Avene, La Roche-Posay, Louis Widmer, Vichy ja V10 Plus.